Bourgogne, regio van legendarische wijnen.

19 november 2021

Hier leest u alles over ons reisje naar Bourgogne en onze producent Phillipe en Isabelle Germain.


 


Tijdens de eerste lockdown moesten wij een pallet wijn ophalen in Bourgogne. Het was een gemixt pallet met zogenaamde “en Primeur” ingekochte wijnen. Bourgogne spreekt voor velen tot de verbeelding omdat de prijzen, zeker de laatste jaren, de pan uit rijzen. Maar als je op voorhand een zogenaamde allocatie neemt op de wijnen, zijn ze iets vriendelijker geprijsd en ben je bovendien verzekerd van de beschikbaarheid. Want ondanks dat deze wijnen vaak fors geprijsd zijn, vliegen ze als warme broodjes over de toonbank en zijn ze vaak, zeker de hoog gewaardeerde wijnen, snel uitverkocht. Nu zijn er een heleboel Bourgogne wijnen die, als je ze jong drinkt, al prachtig zijn. Maar er zijn ook een heleboel rode, maar ook zeker witte Bourgogne wijnen die uitstekend kunnen rijpen en daar ook baat bij hebben.

Maar goed, wij zijn dus met de bestelbus via Champagne naar Bourgogne gereden. Eenmaal aangekomen in Beaune werden we op straat al opgevangen door onze host van de Bed and Breakfast waar we hadden gereserveerd. Prachtig gelegen, middenin het centrum van Beaune. Als je deze stad nog nooit bezocht hebt, kan ik dit zeker aanbevelen! Zelfs in Coronatijd was een wandeling door het oude centrum echt geweldig. Allemaal mooie gebouwen en alles ademt de rijke historie die deze wijnhoofdstad van de Bourgogne heeft gemaakt tot wat het is. Bourgogne is eigenlijk samengesteld uit 4 subregio’s. Yonne, meest noordelijke subregio waar onder andere Chablis in ligt. Côte-d’Or, misschien wel de meest bekende regio met daarin onder andere Côtes de Nuits en Côte de Beaune.

Bestel hier de wijnen van Philippe Germain

De Côte de Nuits geeft over het algemeen stoere rode wijnen, enkele schitterende witte daar gelaten. In de Cote de Nuits liggen de dorpen Marsannay, Fixin met 1er Crus, Gevrey-Chambertin  met 1er en Grand Crus, Morey-Saint-Denis met 1er en Grand Crus, Chambolle-Musigny ook met 1er en Grand Crus, Vosne-Romanée wederom met 1er en Grand Crus. Nuits-Saint-Georges  met 1er Cru wijngaarden en natuurlijk Vougeot  met 1er en Grand Crus. De derde Subregio is Saône-et-Loire, daar liggen de gebieden naast de stad Chalon sûr Saone genaamd Côte  Chalonnais  waar de bekende wijnen zoals Rully en Mercurey vandaag komen. En de subregio gelegen naast de stad Macon met het gebied Mâconnais, wijnen die wereldberoemd zijn uit dit gebied zijn Pouilly Fuissé en Saint Véran. En dan nog ten zuiden van de Maconais ligt het gebied Beaujolais wat officieel ook gedeeltelijk in Bourgogne ligt.

Maargoed de stad Beaune en de Bed and Breakfast, daar waren we gebleven. We konden niet in een restaurant eten want de horeca was daar, net als in Nederland, gesloten. We hadden de eigenaar gevraagd of hij voor ons wat eten wilde klaarzetten. Gewoon simpel, stukje kaas met een broodje o.i.d. Eenmaal binnen bleek de beste man ook een wijnwinkel te hebben en al gauw hadden wij een heerlijke witte en een mooie rode wijn uitgezocht om op de kamer te nuttigen. De kamer bleek een compleet appartement te zijn en daar stond een smaakvol 3 gangen diner klaar. Onverwacht lekker en helemaal af. Een heerlijke, op bordjes opgemaakte, Paté du volaille au noisette, een pannetje Cock au Vin met pommes gratin in de oven en heerlijke groentjes erbij. Daarna nog een zalig kaasplankje, echt even een avondje uit in een bijzondere tijd, het was maar 1 avond maar het voelde als een minivakantie!

De volgende dag zijn we gelijk naar onze producent Philippe en Gilbert Germain gereden. Zij zijn gevestigd in het dorpje Nantoux, wat vlakbij de beroemde stad Meursault ligt. Eenmaal aangekomen hebben wij van het vat een aantal wijnen mogen proeven van het vat en daarnaast meer dan 20 wijnen die al gebotteld zijn. Zo mooi om de verschillen in de diverse terroirs te proeven. Alle witte wijnen hebben natuurlijk dezelfde basis, de Chardonnay druif, maar toch allemaal een heel verschillende geur en smaakeigenschappen. Dit noemen ze in Frankrijk Terroir, dat is de combinatie van micro klimatologische omstandigheden zoals de samenstelling van de bodem, specifieke weersomstandigheden zoals ligging op de berg en hoeveelheid wind, water doorlaatbaarheid van de bodem en natuurlijk de gemiddelde temperatuur en zonligging van de wijngaard.

Al deze eigenschappen bieden de mogelijkheid voor de wijnboer om op een aantal vierkante kilometer een enorm gevarieerd aanbod aan wijnen te maken. Voor rood is natuurlijk de Pinot Noir de belangrijke hoofdrolspeler. Een druivenras welke vaak heldere en licht gekleurde wijnen geeft met veel fruit in de geur en smaak. Bourgogne blijft ons verbazen en inspireren. Het zal altijd een gebied blijven om op terug te vallen als je op zoek bent naar authentieke wijnen met geheel eigen karakter. Ben je benieuwd waar we het allemaal over hebben?? Bestel een fles Bourgogne mee met je volgende bestelling en oordeel zelf. Santé!

Heeft u een vraag