Santé, Bonheur, Champagne!

18 januari 2022

Altijd al willen weten hoe de bubbeltjes in Champagne komen? En wat Blanc de Noirs inhoud? Lees hier alles over Champagne en sabreren.


Laatst had ik het geluk aanwezig te kunnen zijn bij een heus Champagne feest! Dit was op uitnodiging van de Confrérie de Sabre d’Or, een Champagne genootschap. Zij hebben het oude gebruik van het openen van flessen Champagne met een sabel tot een kunst verheven. Helemaal compleet met groene mantels, een soort prins carnaval achtige kleding, behangen met linten met daaraan diverse onderscheidingen onder een redelijk zware muziek kwamen de, hoofdzakelijk mannen, binnen gelopen in de feestzaal. Het had wel iets weg van een kerkelijke optocht maar dan met Champagne en sabels. Deze club gebruikt het originele model sabel wat Napoleon en zijn leger ook gebruikte. Het verhaal gaat dat Napoleon altijd met zijn kruistochten vergezeld ging van een ossenwagen gevuld met, je raad het al, Champagne! Als de veldslag verloren was, werd het verdriet verdrong(k)en met Champagne. En als de veldslag gewonnen was, dan werd het gevierd met dit heerlijke drankje.

En de kurken werden dan niet verwijderd door met de hand de kurk eruit te draaien maar door een gericht tikje met het sabel, precies onder de rand van de fles. Waardoor de kurk met de hals van de fles samen van de fles schoot. De Champagne club waar ik het net over had heeft dus het briljante plan gevat om meermaals per jaar samen een heleboel flessen Champagne te sabreren, waarna deze tijdens een heerlijk diner allemaal leeggemaakt moeten worden. En dan sabreren ze niet alleen de gewone fles van 0,75 ltr. wat zij bouteille noemen. Maar ook flessen van 1,5 liter de zogenaamde Magnum, flessen van 3 liter, de Jeroboam en flessen van 6 liter, de Mathusalem. En je raad het al, als je een groot gedeelte van het gezelschap zo’n gewone of veel grotere fles opslaat, heb je een behoorlijke hoeveelheid Champagne om van te genieten.

Tijdens deze avond hebben we uiteraard allerlei verschillende Champagnes geproefd. Ieder Champagnehuis heeft zo zijn eigen stijl. Maar er valt ook een soort grote gemene deler te vinden in al deze stijlen Champagne. Zoek je naar een hele droge Champagne waarin je heel zuiver de druiven kunt terug vinden, kies dan voor een Zero Dosage of een Brut de Brut. Zoek je naar de signatuur van het huis, kies dan voor de Brut en ga je voor een zoetje, kies dan voor Demi Sec. In essentie zijn veel Champagnes zoals een Brut, Zero Dosage, Brut de Brut of een Demi Sec vaak opgebouwd uit dezelfde basis, namelijk een blend van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Deze blend rijpt dan in de kelders in flessen “op zijn lie” voor de zogenaamde Prise de Mousse, wat betekend dat de gistcellen die in de fles zitten de overgebleven suiker omzetten in Co2 wat de bubbeltjes in de Champagne geeft.

Daarna worden die dode gistcelletjes verwijderd door de kop van de fles kort te bevriezen en de prop met depot eruit te laten schieten. Vervolgens voegt met een liqueur d’expédition of liqueur de dosage toe wat niets anders is als een beetje reservewijn met eventueel een bepaalde hoeveelheid suiker. Juist die hoeveelheid suiker, of juist niet toevoegen van suiker, bepaald de droog- of zoetheid van de Champagne. Zo maken dus veel wijnboeren met 1 “basisproduct” meerdere Champagnes. Daarnaast heb je natuurlijk de Blanc de Noirs, gemaakt van als dan niet één van de of een blend van de druivenrassen Pinot Noir en Pinot Meunier. Deze Champagnes zijn bijna altijd mijn favoriet door hun gulle smaak en vaak breed pallet aan aroma’s en een wat lagere zuurgraad. En de Blanc de Blancs welke bijna altijd bestaat uit 100% Chardonnay en in enkele uitzonderlijke gevallen 100% Pinot Blanc.

Deze Blanc de Blancs hebben vaak een wat hogere zuurgraad en soms heeft de wijn een hintje hout gehad. Maar ze zijn vaak ook wat dikker van smaak qua mondgevoel. Als je van Rosé Champagne houdt, dit is ook gemaakt van vaak een hoog percentage van de blauwe druivenrassen die als witte wijn bereidt zijn waar in de eindfase, voor botteling, een kleine hoeveelheid rode wijn aan wordt toegevoegd om de rosé kleur mee te verkrijgen. Dit is een van de weinige gebieden te wereld waar het toegestaan om rosé te maken door het toevoegen van rode wijn aan witte wijn. Kortom, genoeg te ontdekken in Champagne. De hele belevenis rondom het sabreren, het fantastische diner en de zalige Champagnes hebben gezorgd voor een memorabele avond die ik niet snel zal vergeten! Santé, bonheur, Champagne!

Heeft u een vraag