Wijnen uit Oostenrijk van Weingut Alphart!

02 juli 2024

Weingut Alphart uit de Thermenregion in Oostenrijk, staat garant voor de hoogste kwaliteit van regiotyperende, karaktervolle wijnen met daarin de Rotgipfler centraal. Met meer dan 250 jaar traditie, respectvol gebruik van de natuur en ultramoderne wijnbereiding zijn het de hoekstenen van het 25 hectare grote familiebedrijf van Florian, Karl en Elisabeth Alphart.


Probeer de mooie Grüner Veltliner& co!

Wat betekend &CO

In de omgeving van Wenen zijn ze bekend om het maken van zogenaamde field blends, plaatselijk “Gemischter Satz” genoemd. Dit betekend een wijngaard met allerlei door elkaar heen geplantte druivenstokken die gelijk geoogst werden. Zo had je altijd een gemiddeld goede en rijpe wijn met voldoende frisheid. Zo ook deze in de Thermenregion en nabij Wenen gelegen wijngaarden voor deze Grüner Veltliner&Co. De familie Alphart heeft echter door de jaren heen steeds wat druivenstokken met andere druivenrassen dan de Grüner Veltliner in de wijngaard vervangen voor GV. Inmiddels is meer dan 85% GV en de rest is dus de &Co.

Smaak/ Geur: Fris, helder fruit, fijne citrustonen, vlierbloesem, zure druppels, slank in de mond, sappig, helder en helder met een delicate ontsnapping, frisse zuurgraad – een drinkbare wijn, levendig, jeugdig, fijn en verfrissend.

Wijn/ Spijs: Als aperitief, bij lichte voorgerechten, de ideale wijn voor feesten en partijen – en in de zomer voor op het terras.

Over het wijnhuis

Weingut Alphart staat garant voor de hoogste kwaliteit van regiotyperende, karaktervolle wijnen met daarin de Rotgipfler centraal. Met meer dan 250 jaar traditie, respectvol gebruik van de natuur en ultramoderne wijnbereiding zijn het de hoekstenen van het 25 hectare grote familiebedrijf van Florian, Karl en Elisabeth Alphart. De wijnregio Thermenregion strekt zich in het zuiden van Wenen uit van Perchtoldsdorf tot Bad Vöslau. Met in het hart de wijngaarden Gumpoldskirchen en Traiskirchen, waar ook alle wijngaarden van Weingut Alphart zijn gevestigd. Het milde klimaat en de kalksteen verweerde gronden zorgen voor optimale omstandigheden voor de wijnstokken. Naast de Bourgogne-variëteiten zijn het vooral de regionale specialiteiten Rotgipfler en Zierfandler die de regio een uniek karakter geven.

 

De wijngaarden

Het terroir bestaat uit zware, bruine aardbodem, gecreëerd door de verwering van kalksteen. In combinatie met het droge, warme microklimaat geeft het de eigenaardigheid van de regio. Het gebied is beschermd in het noorden door de Eichkogel en in het westen door de Anninger tegen koele wind en neerslag. Open naar het oosten en zuiden, waardoor het profiteert van optimale zonneschijn en de invloed van het Pannonische klimaat. Hier produceren volledig rijpe druiven krachtige wijnen met een hoge mineraliteit en levendige zuren, die bijzonder geschikt zijn voor lange bewaring.

 

Heeft u een vraag